Το φυσικό αντικείμενο του ENVIAQUAMAN θα αναπτυχθεί σε 4 ενότητες εργασίας (ΕΕ):
Ενότητες Εργασίας
Κατά τη διάρκεια της ΕΕ1 θα αναδειχθούν οι προδιαγραφές του συστήματος, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε επίπεδο τελικού χρήστη. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΕΕ1 θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης σε τεχνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητά του στο βαθμό που αυτό θα έχει σχεδιαστεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τελικών χρηστών (μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας). Τέλος, στην ΕΕ1 θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια του εξοπλισμού σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και θα αναπτυχθεί ο ιστότοπος του έργου.
Σε αυτή την ενότητα εργασίας θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη του προτεινόμενου συστήματος παρακολούθησης. Ο κορμός αυτού του συστήματος αποτελείται από έναν αυτόνομο πλωτό σταθμό καταγραφής (buoy) εξοπλισμένο με αισθητήρες μακροπρόθεσμης καταγραφής φυσικό-χημικών παραμέτρων του νερού, όπως η θερμοκρασία, η αλατότητα, η αγωγιμότητα, κα.
Παράλληλα θα πραγματοποιείται ο προσδιορισμός χημειοθεραπευτικών ενώσεων, βιοκτόνων που εφαρμόζονται σε υδατοκαλλιέργειες καθώς και άλλων οργανικών περιβαλλοντικών ρύπων με μηνιαίες στιγμιαίες δειγματοληψίες θαλασσινού νερού και ψαριών από τους κλωβούς της ιχθυοκαλλιέργειας και δειγματολήπτες «παθητικής δειγματοληψίας». Η αξιολόγηση θα διαρκέσει 12 μήνες όπου θα τεθούν οι παράμετροι, ούτως ώστε να προσδιοριστούν οι απαιτήσεις προτύπου που αφορούν τόσο το προϊόν, όσο και το περιβάλλον καλλιέργειας.
Η ΕΕ3 θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του προς εφαρμογή προτύπου ποιότητας ιχθύων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας αλλά και στη θεσμική του κατοχύρωση ως δυνητικού σήματος ποιότητας ιχθυρών προϊόντων (από τη θάλασσα στο πιάτο). Περιλαμβάνει της εξής εργασίες:
- Προσδιορισμός του αντικειμένου και του πεδίου εφαρμογής του συστήματος
- Καθορισμός και ανάπτυξη προϊόντος
- Απαιτήσεις για την εκτροφή και εξαλίευση των καλλιεργούμενων ειδών
- Έλεγχοι τελικού προϊόντος- Ιχνηλασιμότητα
- Εξοπλισμός μετρήσεων και διαρκούς παρακολούθησης
- Συσκευασία –Επισήμανση -Αποθήκευση και Μεταφορά
- Τήρηση στοιχείων από τις μονάδες
- Κατοχύρωση του προτύπου
Το ΣΚΑΛΩΜΑ θα συντονίσει την ΕΕ3 σε συνεργασία με την ΠΙ-ΕΛΚΕ και εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη ειδικευμένο στην ανάπτυξη προτύπων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τέλος, στο πλαίσιο της ΕΕ3 θα οργανωθούν και δραστηριότητες διάχυσης όπως ένα στοχευμένο workshop, αφενός με θεσμικούς φορείς για την προώθηση του «σήματος ποιότητα «από τη θάλασσα στο πιάτο» και αφετέρου συζήτηση-ημερίδα με εκπροσώπους του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας ως δυνητικούς αγοραστές του προτύπου και της σχετικής ειδικής τεχνογνωσίας.
Θα υλοποιηθεί επιχειρησιακή ανάλυση ώστε να προσδιορισθούν τα οφέλη στην ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρησης και οι προϋποθέσεις επιχειρηματικής αξιοποίησης του προτύπου με μεταφορά τεχνογνωσίας (know how transfer) σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της εκπόνησης της Μελέτης θα γίνουν επιλεκτικές διερευνητικές επαφές με δυνητικούς «αγοραστές» της τεχνογνωσίας από άλλες μονάδες.
Στη Μελέτη θα αποτυπωθούν τα λειτουργικά οφέλη και τα αποτελέσματα, το οικονομικό κόστος και η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την επιχείρηση, καθώς και το πλάνο εμπορικής αξιοποίησης καθορίζοντας και τα προς κατοχύρωση και αξιοποίηση δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας επί των αποτελεσμάτων του έργου.