Η ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ ιδρύθηκε το 1998. Αδειοδοτήθηκε τότε για 150 τόνους παραγωγή (τσιπούρα, λαβράκι κλπ). Η μονάδα βρίσκεται στη Λωρίδα Σαγιάδας, στο βόρειο μέρος της Θεσπρωτίας σε θαλάσσια έκταση 15 στρ. (1,5 εκταρίου). Από τον Οκτώβριο του 2018 στη ΣΚΑΛΩΜΑ προσαρτήθηκε η θέση «Όρμος Ορλιάς» έκτασης 15 στρ. Απασχολεί 13 μόνιμους εργαζομένους και αρκετούς εποχιακούς κατά περίπτωση.
Η σημερινή παραγωγή ανέρχεται στους 590 τόνους ετησίως – ΤΣΙΠΟΥΡΑ –ΛΑΒΡΑΚΙ- ΚΡΑΝΙΟΣ – ΜΥΤΑΚΙ- ΦΑΓΚΡΙ. Είναι πιστοποιημένη με HACCP και ISO. Τυποποιεί και συσκευάζει τα ψάρια της σε πιστοποιημένο επίσης συσκευαστήριο ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά.
Η ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ υλοποίησε το ερευνητικό έργο SEA-On-A-Chip, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΗΟΡΙΖΟΝ. Αντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αισθητήρα που λειτουργεί αυτόματα και έχει τη δυνατότητα να εκτελεί βιοχημικές αναλύσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον, ανιχνεύοντας πιθανούς βιοχημικούς μολυσματικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την υδατοκαλλιέργεια, στέλνοντας ασύρματα δεδομένα και ειδοποιήσεις. Το έργο ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Μάιο του 2017. Στη μονάδα πραγματοποιήθηκε η πειραματική εφαρμογή του ολοκληρωμένου αισθητήρα.
Σήμερα υλοποιεί το ερευνητικό έργο SEAFOODTOMORROW (HORIZON 2020). Αντικείμενο του έργου είναι ο εμπλουτισμός των ιχθύων μέσω της τροφής τους με συστατικά που θα ενισχύσουν τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά. Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 2017 και έχει διάρκεια 36 μήνες.
Τέλος, υλοποιεί σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, το έργο AQUA -IoT, καινοτόμος εφαρμογή έξυπνων δικτυών ΙοΤ στην διασύνδεση και μεταφορά περιβαλλοντικών δεδομένων και βιομηχανικές εφαρμογές για ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης σε επίπεδο Π.Ο.Α.Υ.» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020».